Küpsised, mis hüüavad: „Head sõbrapäeva!”

Kristi Rebane
14.02.2024
Kristi Rebane

Valmista sõpradega koos maiustamiseks maailma parimaid šokolaaditükkidega küpsiseid. Kaunilt pakitud isetehtud küpsised sobivad hästi kingiks, aga ka kodusele küpsisevaagnale, et öelda aitäh oma alati olemas olevatele sõpradele – oma perele.

Tõeliselt hõrkude küpsiste saladused

Kvaliteetne tooraine. Kasuta ehtsat võid ning head šokolaadi – sellist, millega sa ka niisama maiustaksid.

Kaalu koostisosad. Eriti võivad mõõtekannu või topsiga mõõtes maht ja kaal erineda kuivainete puhul.

Mikserda! Võta aega, et toasoe või suhkrutega korralikult heledaks mikserdada. Eriti mugav on seda teha seisumikseriga – julgelt vähemalt 5 minutit. Nii aitad suhkrukristallidel võisse sulada ning saad õhulisema tekstuuriga küpsised.

Aga mitte liiga palju! Pärast kuivainete lisamist ära tainast mikserda, vaid pigem sega käsitsi ja nii vähe kui võimalik. Liigsel segamisel-sõtkumisel aktiveerid jahus oleva gluteeni, mille tulemusel jääb tainas sitke ja küpsised kuivemad. Saiatainal on sõtkumist vaja, kuid muredaid küpsiseid tehes tuleb tainast võimalikult vähe segada.

Lase seista. Lase valmis tainal enne küpsetamist külmkapis seista. Jahedas taheneb või, tänu millele hoiavad küpsised ahjus paremini kuju. Lisaks imab jahu endasse rohkem niiskust ning suhkur saab korralikult tainasse sulada. See aitab kaasa paremale pruunistumisele, õrnemale suussulavale tekstuurile ning küpsised tulevad maitsekamad. 

Kasuta pruuni ja valget suhkrut. Valge suhkur lahustub võiga vahustades kiiresti, aidates muuta küpsised õhulisemaks ja krõbedamaks. Pruun suhkur annab maitsesügavust ning aitab saada pehmema sisu. 

Ümaraks klaasi abi. Keeruta äsja ahjust tulnud küpsiseid küpsisele asetatud tagurpidi klaasis ringi, et anda ebaühtlaselt küpsenud küpsisele ühtlane ümar kuju.

 

Aega läheb 30 minutit + taina seismise aeg

Retseptist saad 2 plaaditäit ehk 24 küpsist

Vaja läheb:

200 g toasooja võid

100 pruuni ja 100 g valget suhkrut

1 tl vanilliessentsi või vanillikaunapastat

2 toasooja muna

300 g jahu

1 tl küpsetuspulbrit

näpuotsatäis soola

150 g tumedat šokolaadi

 

Valmista küpsiseid nii:

1. Vahusta või suhkrutega heledaks.

2. Lisa munad ja vanill ning mikserda läbi.

3. Sega jahu küpsetuspulbri ja soolaga ning lisa õrnalt segades tainasse.

4. Haki šokolaad ja sega tainasse, kata kilega ning jäta külmkappi vähemalt tunniks kuni ööpäevaks seisma. Tainas seisab külmkapis kenasti paar ööpäeva, alternatiivina võid selle õhukindlalt pärast ööpäeva seismist pallikesteks vormida ja külmutada.

5. Vormi küpsetuspaberiga kaetud plaadile küpsised ning küpseta ühe plaadi kaupa 180 kraadi juures umbes 10 minutit.

6. Võta küpsise diameetrist suurema suuga joogiklaas, aseta küpsise ümber ning liiguta ringjate liigutustega plaadil, et anda küpsisele ümar kuju. Lase küpsistel pannil mõni minut jahtuda ja taheneda.

Hea nipp! Võid ühe pannitäie küpsetada kohe pärast taina seismist ning teise poole jätta külmkappi ootama või pallikesteks veeretada ja sügavkülma pista, et küpsiseisu korral see kohe võtta oleks.

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid