KAS OLED SÖÖNUD AMARANTI? Peenras on ta ilutaim, toidulaual aga maitsev ja tervislik

Kristi Rebane
10.08.2022
Õitsev amaranditaim. | Pixabay

Amarant ehk rebashein on rohttaim, mida inkad ja asteegid on Lõuna- ning Kesk-Ameerikas juba aastatuhandeid leivaviljaks kasvatanud. Meile on ilusate punaste õitega amarant tuntud eelkõige lillepeenardest. Hiljuti on aga tervislik amarant taasavastatud üle maailma ka toidulaual. 

Söödav on tegelikult kogu amaranditaim, sealhulgas ka lehed ning varred, kuid peamiselt tarbitakse toiduks amarandi seemneid. Kuna tegu pole teraviljaga, on amarant boonusena ka gluteenivaba. 

Täielik valgupomm

Amarant on valgu- ja kiudainerikas, toetades seedimist ning ainevahetust. Samuti sisaldab see palju rauda, kaltsiumi, magneesiumi ning organismile vajalikke rasv- ja aminohappeid. 100 g amarandiseemneid sisaldab lausa 17 g valku! Võrdluseks: sama kogus kinoad sisaldab 14 g, kuskuss 3,8 g ning valge riis vaid 2,7 g valku. Tõelise supertoiduna on amarant ka NASA astronautide menüüs.

Edasi lugemiseks

Sarnased artiklid