Hea maitsemeel toob ellu rohkem naudingut! Aga kuidas end uute maitsetega harjutada?

Helen Serka-Sanchez
18.03.2021
Suhkur, sool ja rasvane toit aktiveerivad ajus piirkondi, mis on seotud iha ja autasuga. | Kelsey Chance / Unsplash

Inimeste maitse-eelistused on erinevad, seda isegi ühes perekonnas. Miks mõnele meeldib soolane toit, teine krõmpsutab hea meelega rohelist sibulat ja kolmas pole nõus tomatit suhu pistma? Sellest, kuidas end harjutada uute maitsetega, räägib toitumisnõustaja ja koolitaja Tuuli Taimur.

«Meie maitse-eelistuste taga on maitsemeel, mida mõjutab keelel asuvate maitseretseptorite tundlikkus. Üldteada on see, et keelel asuvad maitsepungad võimaldavad meil erinevaid maitseid tunda. Suur roll selle juures on ka inimese haistmismeelel, tänu millele tunneme toidu lõhna, mis omakorda mõjutab maitse tugevust. Kes on kogenud tugevat nohu, nii et toidu maitse peaaegu ära kaob, teab, millest jutt,» selgitab lastele suunatud kokkamise töötube juhendav toitumisnõustaja Tuuli Taimur.

Edasi lugemiseks

Sarnased artiklid