2022. AASTA TRENDID AIANDUSES: mis on looduslähedane istutusstiil? Milliste istutusskeemide aeg on möödas? Miks rõdu-, terrassi- ja katuseaiad juhivad mängu?

Ingrid Sembach-Hõbemägi
11.01.2022
Aiapidamiseks ei pea olema mitu hektarit maad – kauni ja rahuldustpakkuva aia võib luua juba mõnele ruutmeetrile. | pexels.com

Viimased kaks aastat on muutnud meie elus palju. Kasvanud on aiapidamise tähtsus, sest rohenäppudel on parem vaimne tervis ja nad suudavad muutustega paremini kohaneda. Ka aiandus­trendidega liigu­takse üha suurema funktsio­naal­­suse poole.

KESTLIKKUS

Kunagi varem pole nii palju rõhutud materjalide kestlikkusele ja keskkonnasõbralikkusele. Looduslik mitmekesisus, looduslähedane istutusstiil ja naturaalsed materjalid on need märksõnad, mida aedu-rõdusid kujundades silmas pidada. Siia alla arvestatakse ka hilisem hooldusele kuluv aeg ja taimede kasvuks vajalikud ressursid, nagu vesi ja väetamine. Üldjuhul paistab hooldusmahukate istutusskeemide ja aedade aeg olevat läbi – taimi kastetakse esimesel paaril aastal, et aidata neil paremini juurduda, kuid edaspidi peavad nad juba ise hakkama saama. Kastetakse vaid äärmusliku põua korral. Võtmetähtsusega on taimede tundmine, sest ainult õige taim talle sobivas keskkonnas suudab intensiivse hoolduseta hakkama saada. Selline aiapidamine võimaldab kohaneda ka kliimamuutustega, sest pole vaja asjatult kulutada energiat ja ressursse nende taimede kasvatamiseks, kes teie aias kasvada ei taha.

Edasi lugemiseks

Sarnased artiklid