11 hõrgutist | Wabariigi-aegsed toidud

Pille Enden
Kodukiri
17.02.2024
Suupste ja singituutud. | Jaan Heinmaa

Seekordsed retseptid on pärit ühest 1930. aastate kladest – käsitsi kirjutatud, vahvate nimedega. Põnev oli seda lehitseda ja kujutada end tollesse aega. Retsepte tuli küll veidike täiendada nii koguste kui temperatuuride osas, omal ajal olid need ju vähem täpsed ning toorainedki võisid nüüdsetest erineda. Lihtsatest ainetest kiirelt valmivad road on heaks vahelduseks tänapäevatoitude virvarris.

Ergutav suupiste

neljale–kuuele

Lihtne sibula-tomati hautis maitseb praetud saial suurepäraselt, aga võiks olla ka lisandiks praele. Ehk on see hea võimalus praegusaja maitsetuid poetomateid ära kasutada. Soovi korral võib lisada mõnd ürti või vürtsigi.

Valmistusaeg 20 minutit

6 sibulat

6 tomatit

100 g võid

2 sl hapukoort

soola ja pipart

Koori sibulad ja lõika ratasteks. Tomatid viiluta. Sulata pannil või, lisa sibularattad, riputa peale soola ja pipart. Prae peaaegu pehmeks. Lisa ka tomatilõigud, vajadusel veel soola ja pipart. Kui kõik ained on pehmed, sega hulka hapukoor. Anna soojalt lauale.

 

Singituutud

neljale

Kartuli-sibula-õunasalatiga täidetud singituutud mekivad värskelt. Hapukoor peaks olema paksemat sorti ja salatisibul jääb vast mahedam kui tavaline. Kas singiviilud teha õhemad või paksemad, on juba maitse küsimus.

Valmistusaeg 20 minutit

1 keedetud kartul

1–2 sibulat

2 haput õuna

2,5 dl hapukoort

12 viilu keedusinki

soola ja pipart

Lõika kartul väikesteks kuubikuteks. Koori ja haki sibulad. Koori õunad, eemalda südamikud ja lõika väikesteks kuubikuteks. Lisa hapukoorele maitseained ja sega salatiainetega. Keera singilõigud tuutudeks ja täida salatiga.

Singipirukad ja kohupiimaküpsised. | Jaan Heinmaa

Singipirukad

24 tk

Muredast tainast pirukad valmivad üsna lihtsalt ja kiiresti. Täidiseks on vaja vaid  sink peeneks hakkida.

Valmistusaeg 35 minutit + 10–13 minutit ahjus

6,5–7 dl nisujahu

150 g võid

100 g hapukoort

1–2 muna

soola

150 g suitsusinki

1 muna määrimiseks

Jahu mõõda kaussi, lisa tükeldatud või, hapukoor, muna(d) ja sool. Sõtku käega läbi. Kui tainas on liiga pehme, lisa veel veidi jahu. Lase 10 minutit seista.

Rulli õhukeseks, lõika klaasi või vormiga 7–8 cm kettad.

Haki sink. Pane ketaste ühele poolele sinki ja tõsta teine pool peale. Suru servad tihedalt kokku, näiteks kahvliga. Määri pealt munaga. Küpseta 200-kraadises ahjus 10–13 minutiga helepruuniks.

 

Kohupiimaküpsised

24 tk

Mõnus soolakas amps kohvi või tee kõrvale. Maitset annavad köömned, neid võib täidisesse panna nii purustatult kui tervetena.

Valmistusaeg 20 minutit +12–15 minutit ahjus

4 dl nisujahu + veidi rullimiseks

150 g võid  

2 muna + veidi pintseldamiseks

1–2 sl vett

soola

Kohupiimatäidis:

400 g kohupiima

2 sl sulatatud võid

1 sl köömneid

1 tl suhkrut

Mõõda jahu kaussi, lisa 150 g tükeldatud võid, veidi soola ja munad. Sega ühtlaseks. Lisa nii palju külma vett, et tainas püsiks koos ja oleks rullitav.

Rulli tainas jahusel laual 5 mm paksuseks plaadiks ja lõika klaasi või vormiga umbes 3–4 cm kettad. Küpseta 220-kraadises ahjus 7–8 minutit.

Rösti köömned kuumal kuival pannil ja purusta uhmris.

Hõõru kohupiima hulka 2 sl sulatatud võid, soola, suhkrut ja purustatud köömned.  Tõsta kohupiim kuhjadena eelküpsetatud tainaketastele ja pintselda pealt munaga. Küpseta umbes 5–7 minutit, kuni täidis on tahe.

Aiavilja schnitzel. | Jaan Heinmaa

Aiavilja schnitzel

kuuele  

Taimne roog köögiviljadest ja seentest maitseb hästi. Köögiviljad on tükkideks hakitud, nii annavad need kotlettidele mõnusa struktuuri. Püreeritud köögiviljadega kotletid aga püsivad paremini koos. Hästi sobib juurde rohelise sibulaga hapukoorekaste.

Valmistusaeg 1 tund 10 minutit

1 suur porgand

1 väike kaalikas

50 g kupatatud seeni

tükike värsket kapsast

1 dl rohelisi herneid

1 väike lillkapsas

2 muna

3 dl riivsaia

100 g võid

soola ja pipart

Tomatikaste:

1 sl võid

1 sl nisujahu

1 sl tomatipüreed

3 dl vett

1 dl toidukoort

soola ja pipart

Koori ja tükelda köögiviljad. Pane kastrulisse, kalla peale nii palju vett, et need on kaetud, ning keeda umbes 16–18 minutiga pehmeks. Kurna ja lase jahtuda. Haki noaga üsna peeneks.

Lisa veidi pruunistatud võid (2–3 sl) ja riivsaia (1 dl), lahtiklopitud munad ja maitseained. Lase veidi aega seista. Vormi pallikesed, veereta riivsaias ja suru pätsideks. Prae võis mõlemalt poolt helepruuniks.

Valmista juurde kaste. Sulata pannil 1 sl võid, lisa 1 sl jahu. Prae, kuni jahu on pruunistunud. Lisa tomatipüree ja kuumuta läbi. Tõsta pliidilt, vähehaaval segades vala juurde külm vesi. Pane pliidile tagasi ja kuumuta kaste paksemaks. Maitsesta soola ja pipraga. Lõpuks sega hulka koor. Serveeri kotlettidega.

Seenesupp kuivatatud seentest, | Jaan Heinmaa

Seenesupp kuivatatud seentest

neljale

Talvisel ajal saab kuivatatud seentest ühe mõnusa kuuma supi. Soovi korral võib supisse lisada kartuleid või muid köögivilju.

Valmistusaeg 20 minutit + eelnev öö seente leotamiseks

50 g kuivatatud seeni (nt  puravikke)

1,25 l vett

1 sibul

50 g riisi või kruupe

2 porgandit

tükike petersellijuurt

50 g hapukoort

soola ja pipart

hakitud petersellilehti

Loputa seened hoolikalt läbi ja pane eelmisel õhtul külma veega likku. Teisel päeval pane koos leotamisveega keema. Kui leem on keema tõusnud, lisa hakitud  sibul. Keeda, kuni seened on poolpehmed, siis lisa riis ja ribadeks lõigatud porgandid. Keeda, kuni porgand ja petersellijuur on pehmed. Maitsesta soola ja pipraga. Paku hapukoore ja hakitud peterselliga.

 

Marineeritud heeringas munaga. | Jaan Heinmaa

Marineeritud heeringas munaga

neljale–kuuele

Heeringarullide seest leiab kurgiviilu ja maitseks on sinepit. Rull mekib hea nii külmlaual kui soojade keedu- või praekartulitega. Heeringaga peaks alustama paar päeva varem, sest vaja on maitsestumisaega. Parem on kasutada tünniheeringat. Kui see on liiga soolane, tuleks eelnevalt leotada.

Valmistusaeg 35 minutit + 2 ööpäeva maitsestumiseks

2 suuremat soolaheeringat

4 tl sinepit

1 hapu- või marineeritud kurk

1–2 kõvaks keedetud muna või 6 vutimuna

1 sl oliivi- või rapsiõli

rohelist sibulat serveerimiseks

 

Marinaad:

3 dl vett

1,5–2 sl 30% äädikat

0,5 sl suhkrut

Mõõda marinaadi ained kastrulisse ja keeda 15 minutit. Lase jahtuda.

Puhasta heeringad. Lõika kõht lahti, eemalda sisikond ja loputa külma veega. Tõmba ära nahk ning lõika fileed luudelt. Maitse. Liiga soolast heeringat leota vees. Kui fileed on suuremad, siis lõika pikuti pooleks. Määri fileedele õhuke kiht sinepit.

Lõika kurk viiludeks. Aseta heeringa sabapoolsesse otsa kurgilõik ja keera rulli. Kinnita nelgitera või hambatikuga. Lao rullid purki püsti, kihtide vahele pane suuremateks tükkideks lõigatud kana- või vutimunad ning nirista veidi õli. Lase paar päeva seista. Serveeri hakitud rohelise sibulaga.

Kohupiimakook. | Jaan Heinmaa

Kohupiimakook

18 tk

Mureda põhja ja rikkaliku kohupiimakattega küpsetis on koogiklassika! Eriline on see, et kook on valmistatud kuivatatud õuntega.

Valmistusaeg 25 minutit + 35–40 minutit

Muretainas:

3,5–4 dl nisujahu

1 sl suhkrut

veidi soola

200 g võid

1 muna

3–4 sl külma vett

määrimiseks muna

Täidis:

150 g kuivatatud õunu

500 g kohupiima

150 g võid

1 vanillikaun

2 munakollast

1,5–2 dl piima või rõõska koort

2 sl nisujahu

2 dl suhkrut

Soola

Mõõda kastrulisse 3–4 dl vett ja 1 dl suhkrut. Lisa kuivatatud õunad, lase keema tõusta ja keeda umbes 10–15 minutit, kuni õunad on hästi pehmed. Lase jahtuda.

Mõõda kaussi jahu, suhkur ja sool. Lisa tükeldatud või ja muna. Sõtku ainult nii palju, kui kõik ained läheks segamini. (Kui vaja, lisa külma vett nii palju, et tainas püsiks koos ja oleks rullitav.) Rulli umbes 5 mm paksuseks plaadiks. Küpseta 200-kraadises ahjus 8–10 minutiga helepruuniks. Võta ahjust.

Kurna õunad ja lao tainale. Sega kohupiima hulka sulatatud või, vanilliseemned, munakollased, piim või koor, jahu ja 1 dl suhkrut. Määri täidis ühtlaselt tainale. Pintselda pealt munaga.

Küpseta 175-kraadises ahjus 35–40 minutit. Võta ahjust ja lase jahtuda.

Marmelaadikook. | Jaan Heinmaa

Marmelaadikook

12 tk

Kasin küpsetis lihtsatest ainetest meenutab pigem küpsist. Valmistamisel on parem kasutada küpsetamiskindlat marmelaadi või keedist.

Valmistusaeg 15 minutit + 30 minutit ahjus

4 dl nisujahu

1 tl küpsetuspulbrit

0,5 tl soola

1 sl suhkrut

125 g võid

2 muna

2 dl marmelaadi või keedist

peale tuhksuhkrut

Sega jahu küpsetuspulbri, soola ja suhkruga. Lisa tükeldatud või ja 1 muna. Sõtku läbi ühtlaseks tainaks. Rulli 5 mm paksuseks piklikuks neljakandiliseks tükiks. Määri õhukeselt peale marmelaadi ja rulli kokku nagu rullbiskviiti. Määri pealt munaga. Küpseta 200-kraadises ahjus 25 minutit. Võta ahjust, lõika terava noaga lõikudeks ja küpseta veel 5 minutit, ahjuuks lahti. Tõsta ahjust välja, lase jahtuda. Peale puista tuhksuhkrut.

Sidrunitarretis ja looritud silmadega neiu. | Jaan Heinmaa

Sidrunitarretis

Kaheksale

Kerge lahe magutoit. Vahukoort võib peale panna vaid sutsukese, mitte nii palju kui retseptis. 8 želatiinilehega valmistades jääb tarretis õrn ja võbelev. Kui pole aega pikemalt tarretada ja vaja kiiresti lauale anda, siis võiks kasutada 10 želatiinilehte.

Valmistusaeg 20 minutit + tarretub öö jooksul

8 dl vett

3 sidrunit

1,5 dl suhkrut

3 sl pruuni suhkrut

1 tl rummiessentsi

8–10 želatiinilehte

2,5 dl vahukoort

10 pistaatsia pähklit kaunistuseks

 

Pane želatiinilehed külma veega 10 minutiks likku. Sidrunitel eemalda õhukeselt kollane koor (näiteks juurviljakoorijaga) ja pigista välja mahl.

Mõõda vesi kastrulisse, pane sinna ka sidrunikoor ja -mahl. Lisa suhkrud ja kuumuta, et hakkaks sulama. Kui suhkur on sulanud, tõsta kastrul pliidilt ja lisa rummiessents. Pigista želatiinilehed hästi kuivaks, pane kuuma vedelikku ja sega, kuni need ära sulavad. Kalla magustoidupokaalidesse või -kaussidesse ning jäta järgmise päevani tarduma.

Serveeri vahustatud koore ja hakitud pistaatsiapähklitega.

 

Looritud silmadega neiu

kuuele

Ilusa nimega magustoit koosneb leivast ja vahukoorest ning saab maitset sidrunikoorest. Kuna roog on üsna mahe, võiks serveerimisel lisada ehk hapukat moosi või marju.

Valmistusaeg 10 minutit

2 viilu musta leiba

0,5 liitrit vahukoort

1 sidruni riivitud koor

3–4 sl suhkrut

1 tl vanillisuhkrut

25–30 g sukaadi

Eemalda leivaviiludelt koorik. Riivi leib või purusta kombainis. Vahukoorele lisa kõik ained ja vahusta. Anna kohe lauale.

Sarnased artiklid